Chleba s duší: Ve Spálově se už téměř dvě století peče poctivý bochník

Profilovka
18. 05. 2025

V srdci Spálova na Novojičínsku se ukrývá poklad, který voní po čerstvém chlebu, tradici a poctivé ruční práci. Místní obecní pekárna, která funguje už téměř dvě staletí, je dnes jedinečným svědectvím o tom, že řemeslo srdcem dělané má své nezaměnitelné kouzlo.

Za jejím pultem stojí pekař Bronislav Sidon, který se stal neodmyslitelnou součástí spálovského života. Týden co týden, v tichu nočních hodin, připravuje přibližně sedm stovek bochníků vyhlášeného spálovského chleba. Bez pásových linek, bez moderních technologií. Pomáhají mu pouze dva stroje z období první republiky, kdy byla pekárna naposledy přestavěna – a zbytek je už jen na lidské zručnosti, trpělivosti a pečlivě střeženém receptu.

„Je to dřina, ale když člověk vidí, že si lidé na chlebu pochutnávají a vracejí se, ví, že to má smysl,“ říká skromně pan Sidon, zatímco do horké pece sází další dávku bochníků.

Pekárna ve Spálově tak nepřináší jen vůni čerstvého pečiva – je symbolem kontinuity, důvěry a živé tradice. Je jedním z mála míst, kde čas běží pomaleji a kde se pečivo ještě nepeče pro zisk, ale z lásky k řemeslu.

Až příště pojedete přes Spálov, zastavte se. Kousek chleba z této pekárny není jen potravinou – je to příběh generací, které věřily, že poctivá práce má cenu. A pekař Bronislav Sidon je toho živým důkazem.

Regionální firmy

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

1
Post image
2
Post image
3
Post image
4
Post image
5
Post image