Klobásy, medovina, větrníky i pečenáče: Pochoutky z Novojičínska, které získaly ocenění Regionální potravina

Profilovka
03. 05. 2025

Novojičínsko není jen krajem památek a přírody, ale i zemí výjimečných chutí.

O značku Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji utkalo 38 místních výrobců se 114 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Zeliiičko červené s řepou, křenem a jablkem od výrobce Feed me anebo Staroslezské maminčiny pečenáče od Karla Vaňka z Kravař. Nominaci získali letos poprvé. Soutěž Regionální potravina se každoročně koná ve všech krajích České republiky.

Důkazem toho jsou ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje, která každoročně upozorňují na kvalitu a poctivost výroby místních producentů. Letos se mezi vítězi opět objevily dobroty, které stojí za pozornost – klobásy, medovina, větrníky i pečenáče.

 

Kromě 9 hlavních kategorií se v Moravskoslezském kraji soutěží i o Cenu hejtmana. Tu letos získal Hezounův mls povidlový (Štramberk), Libavský med lesní s maliníkem (Budišov nad Budišovkou) a džem MALINA & FIALKA (Ostrava).


Proč Regionální potravina?

Ocenění Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s krajskými komisemi. Je to značka kvality, která pomáhá lidem orientovat se mezi výrobky, jež opravdu pocházejí z jejich kraje, byly vyrobeny z místních surovin a podléhají přísným kontrolám.

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované KLOBÁSA DĚDY PILČÍKA
Řeznictví H + H, s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy VYSOČINOVÁ KLOBÁSA
ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu TAŽENÝ SÝR ŠPALÍČKY S OREGÁNEM BIO
Bc. Iveta Svobodová, Heřmanovice
FARMA BOVINE
4. Mléčné výrobky ostatní LIGOTSKÁ STRAČENA
lng. Aneta Struhalová, Komorní Lhotka
LIGOTSKÝ STATEK
5. Pekařské výrobky včetně těstovin SUŠENKY MEDOVÉ
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek ANDĚLSKÝ VĚTRNÍK
ADELUXAR s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje SLEZSKÁ MEDOVINA
Mgr. Jaroslav Habura, Závada
VČELAŘSTVÍ HABUROVI
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě ZELIIIČKO ČERVENÉ S ŘEPOU, KŘENEM A JABLKEM 
feed me s.r.o. ZELIIIČKO
9. Ostatní STAROSLEZSKÉ MAMINČINY PEČENÁČE
Karel Vaněk, Kravaře 
RYBY Z KRAVAŘ

Letošní ročník soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje přinesl výrazné změny. „Výrobci letos přihlašovali převážně své nejlepší produkty, což vedlo ke zúžení výběru a zvýšení celkové kvality přihlášených výrobků. Celkem se do soutěže zapojilo 38 producentů. Tento posun částečně odráží i aktuální preventivní opatření Státní veterinární správy v souvislosti s onemocněním SLAK (slintavka a kulhavka), která ovlivnila provoz některých farem i celkovou organizaci výroby. Komise to letos neměla vůbec jednoduché. Všem oceněným srdečně gratuluji a děkuji všem, kteří se do soutěže zapojili,“ sdělil Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Co to znamená pro Novojičínsko?

Tyto úspěchy nejsou jen radostí pro samotné výrobce, ale i potvrzením toho, že Novojičínsko má co nabídnout – nejen turistům, ale i gurmánům. Každý z oceněných produktů totiž nese v sobě kus našeho kraje, jeho tradic, příběhů a lidí, kteří je srdcem tvoří.


Chcete vědět, kde tyto dobroty ochutnat? Sledujte náš seriál „Chuť Novojičínska“, ve kterém vám postupně představíme vítěze a jejich příběhy.

AKTUÁLNĚ

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

1
Post image
2
Post image
3
Post image
4
Post image
5
Post image