

Novojičínsko není jen krajem památek a přírody, ale i zemí výjimečných chutí.
O značku Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji utkalo 38 místních výrobců se 114 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Zeliiičko červené s řepou, křenem a jablkem od výrobce Feed me anebo Staroslezské maminčiny pečenáče od Karla Vaňka z Kravař. Nominaci získali letos poprvé. Soutěž Regionální potravina se každoročně koná ve všech krajích České republiky.
Důkazem toho jsou ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje, která každoročně upozorňují na kvalitu a poctivost výroby místních producentů. Letos se mezi vítězi opět objevily dobroty, které stojí za pozornost – klobásy, medovina, větrníky i pečenáče.
Kromě 9 hlavních kategorií se v Moravskoslezském kraji soutěží i o Cenu hejtmana. Tu letos získal Hezounův mls povidlový (Štramberk), Libavský med lesní s maliníkem (Budišov nad Budišovkou) a džem MALINA & FIALKA (Ostrava).
Ocenění Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s krajskými komisemi. Je to značka kvality, která pomáhá lidem orientovat se mezi výrobky, jež opravdu pocházejí z jejich kraje, byly vyrobeny z místních surovin a podléhají přísným kontrolám.
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | KLOBÁSA DĚDY PILČÍKA |
Řeznictví H + H, s.r.o. | ||
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | VYSOČINOVÁ KLOBÁSA |
ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ s.r.o. | ||
3. | Sýry včetně tvarohu | TAŽENÝ SÝR ŠPALÍČKY S OREGÁNEM BIO |
Bc. Iveta Svobodová, Heřmanovice | ||
FARMA BOVINE | ||
4. | Mléčné výrobky ostatní | LIGOTSKÁ STRAČENA |
lng. Aneta Struhalová, Komorní Lhotka | ||
LIGOTSKÝ STATEK | ||
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | SUŠENKY MEDOVÉ |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | ANDĚLSKÝ VĚTRNÍK |
ADELUXAR s.r.o. | ||
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | SLEZSKÁ MEDOVINA |
Mgr. Jaroslav Habura, Závada | ||
VČELAŘSTVÍ HABUROVI | ||
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | ZELIIIČKO ČERVENÉ S ŘEPOU, KŘENEM A JABLKEM |
feed me s.r.o. ZELIIIČKO | ||
9. | Ostatní | STAROSLEZSKÉ MAMINČINY PEČENÁČE |
Karel Vaněk, Kravaře | ||
RYBY Z KRAVAŘ |
Letošní ročník soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje přinesl výrazné změny. „Výrobci letos přihlašovali převážně své nejlepší produkty, což vedlo ke zúžení výběru a zvýšení celkové kvality přihlášených výrobků. Celkem se do soutěže zapojilo 38 producentů. Tento posun částečně odráží i aktuální preventivní opatření Státní veterinární správy v souvislosti s onemocněním SLAK (slintavka a kulhavka), která ovlivnila provoz některých farem i celkovou organizaci výroby. Komise to letos neměla vůbec jednoduché. Všem oceněným srdečně gratuluji a děkuji všem, kteří se do soutěže zapojili,“ sdělil Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje.
Tyto úspěchy nejsou jen radostí pro samotné výrobce, ale i potvrzením toho, že Novojičínsko má co nabídnout – nejen turistům, ale i gurmánům. Každý z oceněných produktů totiž nese v sobě kus našeho kraje, jeho tradic, příběhů a lidí, kteří je srdcem tvoří.
Chcete vědět, kde tyto dobroty ochutnat? Sledujte náš seriál „Chuť Novojičínska“, ve kterém vám postupně představíme vítěze a jejich příběhy.
AKTUÁLNĚ