

Psát husím brkem, brousit do skla, tkát, ochutnávat lokální speciality nebo sledovat pražení kávy nad otevřeným ohněm – to vše zažili návštěvníci čtvrtého ročníku festivalu chutí, řemesel a zážitků Fulnecon, který se konal druhou zářijovou sobotu ve Fulneku.
Akci pořádalo muzeum Svět Komenského Fulnek, a přestože pořadatelům plány zkřížil déšť, festival si své kouzlo uchoval. „Původně jsme počítali s venkovními ukázkami, ale počasí nám nepřálo. Spoustu workshopů a prodejců jsme proto přesunuli dovnitř do kaple. Ale nevzdali jsme to – přijeli úžasní lidé a doufáme, že se to líbilo všem,“ uvedla edukátorka muzea Hana Orlitová.
Návštěvníci si mohli vyzkoušet tradiční dovednosti – například broušení motivů do sklenic, tkaní, psaní husím brkem nebo práci včelařů. Do Fulneku dorazili i zástupci ostravské technické univerzity a nechyběla ukázka historických motocyklů.
Velký ohlas vzbudila prezentace hranického Studia Bez Kliky, které přivezlo C. a K. polní pražírnu z konce 19. století. „Kávu pražíme v kovové kouli nad ohněm. Trvá to asi půl hodiny, pak ji rychle zchladíme na sítu a je připravena k požití,“ popsala Pavlína Wolffová.
Kdo vyhládl, mohl si pochutnat na koláčích nebo barevných pomazánkách z lokálních surovin. O osvěžení se postarala i fulnecká kombucha Fulkucha, kterou návštěvníci ochutnávali i v netradiční příchuti bourbonu.
I když sobotní počasí přineslo déšť, náladu nikdo neztratil. Kaple muzea se naplnila smíchem, vůní čerstvě pražené kávy a cinkotem skleniček, do kterých si lidé brousili vlastní motivy. Fulnecon tak opět potvrdil, že když se spojí chuť, řemeslo a dobrá nálada, déšť už nikoho nerozhází.
„Je to festival, který spojuje – chuťové zážitky, tradice i poznání,“ shrnula Orlitová.
A tak Fulnek v sobotu znovu ožil – nejen svou historií, ale i současnou řemeslnou a gastronomickou tvorbou.
Fulnek