

České obchody hlásí další vlnu stahování potravin z trhu. Tentokrát se problém týká hned několika výrobků, které si lidé často kupují a mnohdy je mají ještě doma v lednici nebo spíži. Důvody jsou vážné – od nadlimitního obsahu olova až po výskyt nebezpečné bakterie listerie.
Státní veterinární správa (SVS) upozornila na stažení Myslivecké klobásy výrobce KMOTR – Masna Kroměříž a.s.. Vzorek odebraný v provozovně Makro ve Velké Bystřici ukázal nadlimitní množství olova. Riziko se týká zejména dlouhodobé konzumace.
Problémová je šarže L 0606251, vyrobená 6. června 2025 s trvanlivostí až do 27. září 2025.
Vyrobeno bylo více než 218 kilogramů, část mířila i na Slovensko.
Klobásu je možné vrátit do kteréhokoliv střediska Makro, a to i bez účtenky. Peníze budou zákazníkům vráceny.
Nebezpečná bakterie Listeria monocytogenes byla odhalena v Grilované šunce se sníženým obsahem soli výrobce Beskydské uzeniny, a. s..
Jedná se o šarži 250818, vyrobenou 18. srpna 2025 se spotřebou do 15. září 2025.
Na trh se dostalo více než 190 kilogramů.
Výrobek mohl být prodáván v řetězcích Tesco, Globus, Makro, Hruška, Tempo i v online supermarketech Rohlík.cz a Košík.cz.
Spotřebitelé by šunku neměli konzumovat a měli by ji vrátit v místě nákupu.
Řetězec Globus stahuje také dva produkty z důvodu nevyhovující kvality:
Rajčata cherry červená 250 g (šarže 7174 T / 12458, EAN 6111243381550, dodavatel Hortim-International).
FEGE čočka 380 g (DMT 21. 2. 2026, EAN 8006643144189, dodavatel VOG, s.r.o.).
I zde platí, že zboží lze vrátit přímo v prodejně Globus, zákazníci dostanou zpět plnou částku.
Klobása KMOTR: zkontrolujte šarži L 0606251, pokud sedí, vraťte ji do Makra.
Grilovaná šunka: pokud se shoduje datum výroby a spotřeby, vraťte ji do obchodu, kde jste ji koupili.
Rajčata a čočka z Globusu: podívejte se na obal, porovnejte EAN a šarži, při shodě vraťte zboží.
Pokud si nejste jistí, je vždy bezpečnější výrobek nekonzumovat. Riziko zdravotních problémů za to nestojí.
Stažení z trhu je výsledkem laboratorních testů, které odhalí závady, jež spotřebitel běžným pohledem či ochutnáním nepozná. Olovo v klobáse, bakterie v šunce nebo nevyhovující kvalita ovoce a luštěnin představují rizika, proto hrají klíčovou roli kontrolní orgány a odpovědný přístup obchodních řetězců.
Závadné potraviny