Štramberské uši: Lahodná tradice s chráněným původem

Profilovka
18. 03. 2025

Štramberk, malebné městečko v podhůří Beskyd, se může pochlubit nejen krásnou přírodou a historickými památkami, ale také jednou z nejznámějších cukrářských specialit v Česku – Štramberskými ušima. Tento voňavý perníkový výrobek má chráněné zeměpisné označení původu, což znamená, že jej mohou vyrábět pouze cukráři přímo ve Štramberku.

Tajemství chuti a tradice

Štramberské uši jsou sladké, křupavé a intenzivně voní po skořici, badyánu a hřebíčku. Jejich receptura je tajemstvím, které se v rodinách předává z generace na generaci. Těsto se připravuje z mouky, medu, cukru, vajec a voňavého koření, následně se peče a ještě teplé se ručně stáčí do typického tvaru ucha.

Odkud pochází jejich název?

Podle legendy sahají kořeny tohoto cukrářského výrobku až do 13. století. Tehdy údajně místní obyvatelé odrazili mongolské nájezdníky a na památku svého vítězství začali péct sladkosti ve tvaru lidských uší – jako symbol válečné kořisti.

Mistr cukrář Ladislav Hezký

Mezi nejznámější výrobce Štramberských uší patří Ladislav Hezký, jehož jméno je mezi milovníky této delikatesy pojmem. Jeho rodinná cukrárna si zakládá na tradičních postupech a kvalitních surovinách, které dodávají výrobku tu pravou chuť a vůni.

Kde si můžete Štramberské uši vychutnat?

Pokud zavítáte do Štramberku, určitě nevynechejte některou z místních cukráren a pekáren, kde si můžete dopřát tuto tradiční specialitu. Skvěle chutnají samotné, ale můžete si je také namáčet do čokolády nebo plnit šlehačkou.

🔹 Tip na výlet: Při návštěvě Štramberku si kromě uší nenechte ujít Trúbu – dominantu města, botanickou zahradu nebo jeskyni Šipku, kde byly nalezeny pozůstatky neandrtálského člověka.

Ochutnali jste už pravé Štramberské uši? Pokud ne, určitě si udělejte výlet a dopřejte si tuto jedinečnou pochoutku s bohatou historií!

AKTUÁLNĚ

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

1
Post image
2
Post image
3
Post image
4
Post image
5
Post image