

Štramberk, malebné městečko v podhůří Beskyd, se může pochlubit nejen krásnou přírodou a historickými památkami, ale také jednou z nejznámějších cukrářských specialit v Česku – Štramberskými ušima. Tento voňavý perníkový výrobek má chráněné zeměpisné označení původu, což znamená, že jej mohou vyrábět pouze cukráři přímo ve Štramberku.
Štramberské uši jsou sladké, křupavé a intenzivně voní po skořici, badyánu a hřebíčku. Jejich receptura je tajemstvím, které se v rodinách předává z generace na generaci. Těsto se připravuje z mouky, medu, cukru, vajec a voňavého koření, následně se peče a ještě teplé se ručně stáčí do typického tvaru ucha.
Podle legendy sahají kořeny tohoto cukrářského výrobku až do 13. století. Tehdy údajně místní obyvatelé odrazili mongolské nájezdníky a na památku svého vítězství začali péct sladkosti ve tvaru lidských uší – jako symbol válečné kořisti.
Mezi nejznámější výrobce Štramberských uší patří Ladislav Hezký, jehož jméno je mezi milovníky této delikatesy pojmem. Jeho rodinná cukrárna si zakládá na tradičních postupech a kvalitních surovinách, které dodávají výrobku tu pravou chuť a vůni.
Pokud zavítáte do Štramberku, určitě nevynechejte některou z místních cukráren a pekáren, kde si můžete dopřát tuto tradiční specialitu. Skvěle chutnají samotné, ale můžete si je také namáčet do čokolády nebo plnit šlehačkou.
🔹 Tip na výlet: Při návštěvě Štramberku si kromě uší nenechte ujít Trúbu – dominantu města, botanickou zahradu nebo jeskyni Šipku, kde byly nalezeny pozůstatky neandrtálského člověka.
Ochutnali jste už pravé Štramberské uši? Pokud ne, určitě si udělejte výlet a dopřejte si tuto jedinečnou pochoutku s bohatou historií!
AKTUÁLNĚ