

Studénka v sobotu opět voněla gulášem. V areálu hospůdky Na plovárně u přírodního koupaliště se uskutečnil druhý ročník Gulášfestu, do kterého se zapojilo šest kuchařských týmů ze Studénky a okolí. Úkol byl jasný – během šesti hodin připravit ten nejlepší guláš přímo na ohni v kotlíku či míse.
„Chtěli jsme do Studénky přinést novou kulinářskou akci, která spojí lidi a přinese zábavu. Letos se nám přihlásilo šest týmů a každý ukázal, co umí,“ řekl spolupořadatel Dušan Gergö.
Kuchaři začali vařit už v deset hodin dopoledne a odpoledne nastal čas degustací. Návštěvníci si mohli zakoupit degustační misku a postupně ochutnávat jednotlivé soutěžní vzorky. Hodnotila také odborná porota, která se zaměřila na chuť, konzistenci, vzhled i kvalitu masa.
Soutěžící se předháněli v nápaditosti. Některé týmy vsadily na tradiční hovězí guláš, jiné recept obohatily o švestky, rybízové pyré či pivo. „Náš guláš jsme připravili na červeném víně a doplnili rybízovým pyré. To mu dodává originální sladkokyselou chuť,“ prozradil další z pořadatelů a soutěžících Petr Hošek.
O vítězích nakonec rozhodly dva pohledy – ten porotců i veřejnosti. Porota vyhlásila jako nejlepší tým Babi a Láďa, jejichž guláš zabodoval vyváženou chutí i jemností masa. Návštěvníci dali nejvíce hlasů týmu Já taky ne, který se stal favoritem publika.
„Úroveň soutěže se od loňska hodně zvedla, a vůbec se do toho pustit není žádná legrace. Všichni si zaslouží uznání,“ ocenil práci kuchařů předseda poroty Karel Polák.
Gulášové odpoledne zakončil večerní taneční program s kapelou SMS blues band, který udržel návštěvníky v dobré náladě až do pozdních hodin.
👉 Ve Studénce se tak zdá, že nová tradice kulinářského setkávání úspěšně zakořenila.
Studénka